DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Změna ceníku od 1.1.2021

 

Vážení zájemci, rádi bychom Vás s předstihem upozornili na změnu ceníku v naší autoškole, který bude platný od 1.1.2021. Situace související s nastavenými cenami   v této oblasti je již neudržitelná, a navýšení cen je bohužel nezbytné. ( u skupiny B zhruba o 3000kč, u skupin A o 1000kč).

Přestože jsme zaregistrovali, že podstatná část jiných autoškol již ceny ihned po rozvolnění opatření zvýšila, rozhodli jsme se, že nebudeme využívat obrovského přetlaku, který je způsoben právě karanténními opatřeními a téméř dvoumesíčním výpadkem, a nové ceny tak ponecháme až na začátek příštího roku.

Abychom se alespon částěčně vyhnuli neustálemu vysvětlování, proč autoškola stojí, tolik kolik stojí, dovolte mi prosím rychlý náhled do provozování autoškoly, o jejichž fungování mají lidé bohužel velice zkreslené představy.  Mám na mysli představu o cenách za skupinu B kolem 5-6000 a u motorek dokonce 2-3000kč, které jsou z doby  před  zhruba 15-20lety,a myslím si že není třeba zduraznovat jak  se veškeré náklady od té doby změnily.

V dnešní době se lidé nepozastavují nad cenou služeb v jiných oblastech, jako jsou řemeslníci, jazykoví lektoři, kadeřníci,  trenéři,apod.,což je samozřejmě v pořádku,ale proč podobné nastavení nefunguje i rámci autoškol mi jasné není. Ceny zmíněných služeb v žádném případě nezpochybnuji, jen  zastávám názor, že každá práce by měla být náležitě finančně ohodnocena, to bohužel v rámci autoškol, kde se jedná o velmi psychicky náročnou a často velmi nebezpečnou profesi nefunguje a výše mzdy za hodinu je mnohonásobně nížší než u jiných služeb, řádově 100-120kč /hodinu.Což myslím sami uznáte je částka absolutně neadekvátní a za tuto taxu nejsou často ochotni pracovat ani studenti během letních brigád.Nechci zde srovnávat ceny v jiných státech, kde jsou samozřejmě jiné průměrné platy, nicméně náklady se tak výrazně neliší.

A za co tedy chtějí autoškoly “tolik peněz”?

Začneme u povinných jízd, kterých je u osobního automobilu 28 (29 přičteme-li závěrečnou zkoušku,kterou mají naši žáci v ceně výcviku, přestože podle zákona by měla být hrazena klientem), jedna vyučovací hodina trvá 45minut. Jen pro porovnání, zkuste si prosím zjistit u nejbližší taxislužby, kolik zaplatíte za zhruba 45minutovou jízdu. Částku pak vynásobte zmíněnými 28, respektive 29hodinami.

Nebo jiné srovnání: cena 1 kondiční jizdy pro skupinu B (45minut) je 350Kč - v této částce musí být zahrnuty pohonné hmoty, opotřebení vozidla a plat učitele. Oproti tomu například jazyková skype lekce stojí zhruba 350Kč/45min.Jen po porovnání, opakuji, že ceny těchto služeb nezpochybnuji.

K celkové částce za kurz je nutno dále připočíst teoretické hodiny, školení první pomoci a knížku s CD.  Provoz autoškoly je spojen také s  rozsáhlou  a časově náročnou administrativou, dále pojištění odpovědnosti za škodu zpusobenou provozem vozidla,  provozní náklady jako jsou nájmy , silniční dan,odvody sociálního a zdravotního pojištění, opotřebení vozidel a samozřejmě i jejich naročnější servis,než je tomu u soukromých vozidel, protože jsou využívány k výcviku a logicky jsou  opravy mnohem častější.  Abychom byli schopni udržet tyto ceny, většinu z výše jmenovaných činností se snažíme zvládnout svépomocí.

V neposlední řadě je zde plat učitele,jehož výši jsem již uvedla. Myslím ,že zhruba 120/hodinu, je za tak náročnou nebezpečnou práci opravdu nedostačující, co myslíte...?

U motorek je to velmi podobné. Mají sice zhruba o polovinu jízd méně,ale v určité fázi výcviku jezdí žáci samostatně a spolu s  nimi doprovodné vozidlo, tudíž náklady se opět násobí.  Nezřídkakdy se stává, že žák s motorkou zejména na cvičišti upadne. Náklady spojené s opravami jsou také na nás, protože se snažíme vše opravit svépomocí a hlavně rychle, častokráte během několika málo hodin nebo přes noc. Myslím, že by se nikomu nelíbilo, kdybychom několikrát do roka motorku  po pádu odstavili do servisu na několik týdnů a zrušili veškeré naplanováné jízdy a zkoušky.

Tolik k momentální situaci.

Děkuji pokud jste dočetli až do konce, a když se Vám někdy v budoucnu bude cena výcviku zdát neadekvátní nebo jako někteří označíte poctivnou autoškolu za zlodeje právě v souvislosti s nastavenou cenou ( stává se celkem často), vzpomente si  na tento článek, zběžně si spočítejte náklady na provoz Vašeho osobního soukromého vozidla plus standartní náklady spojené s provozem firmy, a svou  úvahu prosím přehodnoťte.

Děkujeme

Tým Autoškoly Praim